Vénusz bolygó, Vénusz wikipédia szócikk. > Csillagászat - wyw.hu

Talált weboldalak ebben a kategóriában: Vénusz bolygó, Vénusz wikipédia szócikk. > 7 weboldal. Kategória leírása: A Vénusz a második bolygó a Naptól, keringési ideje 224,7 földi nap. Nevét Venusról, a szerelem római istennőjéről kapta. A Hold után a legfényesebb objektum az éjszakai égbolton, látszólagos fényessége -4,6 m.

csillagaszat.wyw.hu Rendezés: Találatok szerint | Értékelés | Névsor szerint

Szponzorált linkek
Ragyogó Vénusz az esti égen
http://polaris.mcse.hu/2009._ev_archivuma/20090101-ragyogo-venusz.html

A Vénusz a Naptól számítva a második bolygó, Földünk belső szomszédja. Népi elnevezése Esthajnalcsillag. A Nap és a Hold után ez a legfényesebb égitest, nevét a szerelem és a szépség római istenéről kapta. Távcsővel szemlélve nagyon érdekesnek fogjuk találni a Vénuszt, mivel a Holdhoz hasonlóan fázisokat mutat. Ezt Galilei észlelte elsőként 1610-ben, igen komoly bizonyítékot szolgáltatva Kopernikusz heliocentrikus, tehát napközéppontú világképe mellett.

Ragyogó Vénusz az esti égen
Vénusz
http://hu.wikipedia.org/wiki/Vénusz

A Vénusz a második bolygó a Naptól, keringési ideje 224,7 földi nap. Nevét Venusról, a szerelem római istennőjéről kapta. A Hold után a legfényesebb objektum az éjszakai égbolton, látszólagos fényessége -4,6 m. Maximális fényességnél nappal is megfigyelhető. Mivel a Vénusz közelebb van a Naphoz, mint a Föld, ezért nagyjából a Nappal egy irányban látható, legnagyobb kitérése 47,8° lehet, ezért vagy pár órával a Nap után nyugszik, vagy pár órával előtte kel. Ezért hívják Esthajnalcsillagnak.

Vénusz
A Vénusz fázisváltozásai:
http://astro.elte.hu/astro/hun/oktatas/jegyzetek/CsillelemeiJegyzet/node87.html

A Földrõl nézve a belsõ bolygók távolságuk változása mellett a megvilágítás szöge miatt is mutatnak fényváltozásokat. Az ábrán a Vénusz fázisváltozását szemléltetjük.

A Vénusz fázisváltozásai:
A Vénusz légköri örvényei
http://www.origo.hu/tudomany/vilagur/20070805-a-venusz-legkori-orvenyei.html

Az európai Venus Express-szonda fő feladata a bolygó légköri folyamatainak megfigyelése és az erős üvegházhatásnak, valamint az ún. szuperrotáció jelenségének felmérése. A szuperrotáció keretében a légkör magasabb tartományai négy nap alatt megkerülik a Vénuszt, míg magának a bolygónak a tengelyforgási ideje sokkal hosszabb: 243 földi napig tart egy fordulat.

A Vénusz légköri örvényei
Vénusz - Wikipédia
http://hirek.csillagaszat.hu/venusz/20080625-venusz-felhok-reszletei-venus-e ...

A szomszédos planéta felszíni részleteit elrejtő misztikus és ezáltal a korábban élt emberek fantáziáját felcsigázó felhőtakaró 45 és 70 km közötti magasságban hullámzik, mozgását az ott fújó 300 km/h sebességű szelek okozzák. A főként kénes savakból álló, de klórt és fluort is tartalmazó felhőzet nem éppen kedvező az élet szempontjából, mindazonáltal számos érdekességgel szolgál. Az Európai Űrügynökség (ESA) szondája, a Venus Express különböző hullámhosszakon vizsgálta bolygótestvérünk légköri jelenségeit: a Venus Monitoring Camera (VMC) műszere a látható fényben, a közeli infravörösben és ultraibolyában készített felvételeket. Ez utóbbi hullámhosszakon például sikerült megfigyelni a felhőtakaró legfelső rétegeiben lévő különböző aeroszolok eltérő koncentrációjából eredő érdekes formációkat.

Vénusz - Wikipédia
A Naptól a második bolygó.
http://esztergom.mcse.hu/files/old/lexikon/venusz.html

Vénusz a római mitológiában a kertek istennõje. Aphroditéval azonosították, aki görög mitológiában a szépség és a szerelem istennõje.

A Naptól a második bolygó.
Feltérképezték a Vénusz perzselő szeleit
http://www.origo.hu/tudomany/vilagur/20080921-venusz-kulonbozo-sebessegu-sze ...

Földünk belső bolygószomszédját, a Vénuszt a miénknél közel százszor nagyobb tömegű és sűrűbb légkör burkolja. A főleg szén-dioxidból álló atmoszféra erős üvegházhatás révén mintegy 450 Celsius-fokkal emeli a felszíni hőmérsékletet. A sűrű atmoszféra összetett áramlásainak megértésében az európai Venus Express-szonda hozta a legtöbb felismerést az elmúlt időszakban.

Feltérképezték a Vénusz perzselő szeleit
Hirdetések
Oldal leírása
csillagaszat.wyw.hu: Csillagászat katalógus. Csillagászattal, csillagászokkal foglalkozó tematikus gyűjtemény.
Gyűjteményünkben 316 válogatott csillagászat témakörhöz kapcsolódó link közül válszthatsz!
Hirdetések
Közösség
Megosztás a Facebook-on Add a Twitter-hez Google+

Aktív linkek: 316 | Várakozó linkek: 0 | Ajánlott linkek: 0 | Linkre kattintás összesen: 10872