Top 40 legújabb link > Csillagászat - wyw.hu

Szponzorált linkek
Google Lunar XPRIZE
http://www.pulitaholdra.hu

A Pulit a Holdra! weboldal célja, hogy támogassa a Puli Space Technologies küldetését, és segítsen azok számára módot és lehetőséget kínálni a támogatásra, akik szeretnének segíteni a Google Lunar XPRIZE versenyen induló magyar csapaton. A GLXP kihívásának teljesítéséhez szükséges egy olyan robot megépítése mely képes a Hold felszínén 500 méter megtételére, egy panorámakép készítésére és annak eljuttatására a Földre. Támogasd Te is a Puli Space Technologies csapatát, hogy eljusson a Holdra!

Google Lunar XPRIZE
Csillagjegyek
http://csillagjegyek.wyw.hu/

Csillagjegyek elemzése, jellemzése, aszcendensek és horoszkóp. 12 csillagjegy: Mérleg, Bak, Nyilas, Oroszlán, Bika, Halak, Rák, Skorpió, Szűz, Ikrek, Vízöntő.

Csillagjegyek
Jupiter a bolygók királya
http://www.vmig.sulinet.hu/csillag/jupiter.htm

A Jupiter a Nap után a legjelentősebb égitest a Naprendszerben. Gyorsabban forog bármelyik bolygótársánál: alig 10 óra egy nap hossza. Változékony sávjai felhőalakulatok: a gyors forgás rajzolja ki őket a sötét övek és világos zónák között.

Jupiter a bolygók királya
A Jupiter holdjai
http://hu.wikipedia.org/wiki/A_Jupiter_holdjai

A Jupiternek jelenleg 50 nevesített és 14 számmal ellátott holdját ismerjük. A négy legnagyobb: Io, Európé, Ganimédesz, Kallisztó. Ezeket Galilei-holdaknak nevezzük, mert 1610-ben Galileo Galilei olasz csillagász fedezte fel.

A Jupiter holdjai
Jupiter hírek
http://hirek.csillagaszat.hu/jupiter/

Friss hírek a Jupiterről a Magyar Csillagászati Egyesület hírportálja.

Jupiter hírek
Nagy Medve és Göncölszekér
http://csomalin.csoma.elte.hu/~toti/szertar/csillag/b07.htm

Nos, mitől is Göncölszekér a Göncölszekér? Európai népek szinte mindenhol valamilyen szekérként ismerik. Mintahogy a magyar mondakör is, a görögök egy nagyobb csillagképet láttak benne: a Nagymedvét.

Nagy Medve és Göncölszekér
Göncölszekér - Nagy Medve
http://www.vilaglex.hu/Lexikon/Html/Goncol.htm

A Göncölszekér nem tekinthető önálló csillagképnek, a Nagy Medve (Ursa Maior) csillagkép 7 fényes csillaga alkotja. Göncölszekér csillagai: Alkaid, Mizar, Alcor, Alioth, Megrez, Phecda, Merak, Dubhe.

Göncölszekér - Nagy Medve
A Plútó és holdja a Charon
http://www.vmig.sulinet.hu/csillag/pluto.htm

A Plútó a Naprendszer legkülső és messze a legkisebb bolygója, melyet 1930-ban fedezték fel. Egyetlen holdja van a Charon, melyet elõször 1978-ban észleltek.

A Plútó és holdja a Charon
Jet Propulsion Laboratory
http://hu.wikipedia.org/wiki/NASA_Jet_Propulsion_Laboratory

NASA űrközpont: Jet Propulsion Laboratory (JPL) Az Amerikába emigrált neves áramlástani fizikus és mérnök, Kármán Tódor alapította és ő volt az első igazgatója is 1938 és 1944 között. Valamint itt dolgozott Bejczy Antal magyar származású mérnök, robotkonstruktőr is, aki a Sojourner marsautó robot fejlesztésében vett részt. Az űrközpont legfontosabb feladata a bolygókutató szondák tervezése, építésének szervezése, repülésirányítása.

Jet Propulsion Laboratory
Lyndon B. Johnson Űrközpont
http://hu.wikipedia.org/wiki/NASA_Johnson_Space_Center

A NASA Johnson Space Center (JSC) a NASA egyik űrközpontja az Amerikai Egyesült Államokban, Houstonban. Fő profilja elsősorban az emberrel végzett űrrepülésekre való fölkészülés.

Lyndon B. Johnson Űrközpont
NASA - Goddard Űrközpont
http://hu.wikipedia.org/wiki/NASA_Goddard_Space_Flight_Center

A Goddard Space Flight Center (GSFC) / Goddard Űrközpont a NASA egyik vezető űrközpontja Washington D. C. közelében. Fő profilja a Földről, a Naprendszerről és az Univerzumról gyűjtött ismeretek összegzése. Robert Goddard amerikai rakétatudósról nevezték el.

NASA - Goddard Űrközpont
Marshall Space Flight Center
http://hu.wikipedia.org/wiki/NASA_Marshall_Space_Flight_Center

A Marshall Space Flight Center a NASA legrégebbi űrközpontja Huntsville-ben, Alabamában. Az űrközpont nevét George C. Marshall amerikai tábornokról kapta. Itt készült több hordozórakéta valamint a jelenleg használatos űrsiklók narancssárga színű hatalmas központi tankja. Itt épültek meg az Apollo-programhoz a holdautók is. A Marshall Space Flight Center mellett működik a Nemzetközi Űrtábor.

Marshall Space Flight Center
NASA - Ames Kutatóközpont
http://hu.wikipedia.org/wiki/NASA_Ames_Research_Center

NASA Ames Research Center (ARC) űrkutató központ, Kaliforniában. Fontos szerepe van a Mars-kutatásban, aeronautikai kutatásokban, az élettani, az űrtudományi, és a hozzájuk kapcsolódó technológiai kutatásokban.

NASA - Ames Kutatóközpont
NASA - Kennedy Ürközpont
http://hu.wikipedia.org/wiki/NASA_Kennedy_Space_Center

A NASA John F. Kennedy Space Center (KSC) a NASA egyik legfontosabb űrközpontja az Amerikai Egyesült Államok Florida Államában. Innen történik az űreszközök, űrszondák, s elsősorban a legismertebb emberes űrrepülések indítása.

NASA - Kennedy Ürközpont
NASA hivatalos oldala
http://www.nasa.gov/

A NASA hivatalos oldala. Hírek, cikkek, képek, kutatások. A NASA az Amerikai Egyesült Államok országos repülésügyi és űrhajózási hivatala.

NASA hivatalos oldala
Friss aszteroida hírek
http://www.idokep.hu/hirkeres/aszteroida

Friss aszteroida hírek, jelentések, cikkek az időkép oldalán.

Friss aszteroida hírek
Kisbolygóöv
http://hu.wikipedia.org/wiki/Kisbolyg%C3%B3%C3%B6v

A kisbolygóöv nagy mennyiségű kisbolygót tartalmazó, a Naprendszerben a Mars és a Jupiter pályája közötti terület. Ismertebb objektumai: Ceres, Juno, Ida, Pallas, Vesta.

Kisbolygóöv
Marsra készül az első űrturista
http://www.origo.hu/tudomany/vilagur/20130222-dennis-tito-inspiration-mars-f ...

A Marsra készül az első űrturista, Dennis Tito. A magánfinanszírozású, nonprofit szervezet február 27-én jelenti be az 501 naposra tervezett Mars-utazás részleteit. A Space.com információi szerint az űrhajó 2018 januárjában indulna.

Marsra készül az első űrturista
Ízgalmas évek jönnek a Mars-kutatásban
http://index.hu/tudomany/2012/12/05/a_mars-kutatas_legizgalmasabb_evei_jonnek/

Bejelentették, hogy szerves összetevőket találtak a Marson, de lehet, hogy a szenet a Mars-járó vitte magával. Mit jelent mindez? Örülhetünk, vagy nem történt semmi érdekes? Tényleg folyó volt a Marson? Mi jön ezután? Magyar kutatókat kértünk fel az eredmények értékelésére...

Ízgalmas évek jönnek a Mars-kutatásban
Csillagtérkép - map.hu
http://www.map.hu/Katalogus/Kulonleges_terkep_ajanlatunk/Csillagterkep/Csill ...

Minden, ami térkép: map.hu A csillagtérkép 83x123cm-es, a hazánkból látható égboltot egy nagyobb, a tőlünk soha nem látható déli égboltot egy azonos léptékű de kisebb körben mutatja meg. A térkép feltünteti az összes, szabad szemmel látható csillagot, 0,5 magnitúdós sávonként, tehát az eddig megszokott 1 magnitúdós osztásnál részletesebben. Az így kapott csillagtérkép sokkal valósághűbb képet mutat.

Csillagtérkép - map.hu
Űrkutatás videók
http://www.napkitores.hu

Az igazi fanatikusoknak ezt látni kell. Rengeteg videó az űrhajózás és az űrhajózás témakörében. Külön szekció foglalkozik a naptevékenységekkel. A napfoltok és a napkitörések egyre inkább érdeklik az átlagembert is, aki a látványos videókon keresztül némi tudást is felszedhet. Persze a profiknak is van épp elég látnivaló.

Űrkutatás videók
Csillagászok kattintásnyira
http://www.csillagasz.tk/

Amatőr csillagászokra találhatsz egy kattintásnyira és akár te is csatlakozhatsz,vagy hivatalosan vagy hobbi célból. Várjuk a csillagász kedvelőket az oldalra és a II.Bátorligeti csillagászati Programhétvégére is 2012.nyarán.

Csillagászok kattintásnyira
Könyv-könyvek.hu - Csillagászat
http://www.konyv-konyvek.hu/csillagaszat

Az oldalon a Könyv-könyvek.hu könyváruház csillagászat témájú könyveinek választéka tekinthető meg. Néhány cím a kínálatból: Az elegáns univerzum, Csillagokra látni, A Világegyetem dióhéjban, És ez melyik csillag?, A világmindenség

Könyv-könyvek.hu - Csillagászat
Az égbolt látható csillagképei
http://www.csillagkepek.hupont.hu/

Az éjszakai égbolt csillagai közti könnyebb eligazodás érdekében az emberek már ezer évekkel ezelőtt az egymáshoz közel látszó, fényesebb csillagok csoportjait - nem kis képzelőerővel - emberi vagy isteni lények, állatok vagy tárgyak képével ruházták fel: ma is ez a „csillagkép” - latin eredetű szóval konstelláció - egyik jelentése. Aratosz görög költő Kr. e. a 3. században Phainomena című költeményében részletesen ismertette kora 40-nél több csillagképét, amit az égbolt mutatott.

Az égbolt látható csillagképei
A világegyetem keletkezése, fejlődése
http://univerzum.lapunk.hu

A honlap a világegyetem és az azt alkotó anyag fejlődésével foglalkozik, a hivatalos tudomány elméleteitől függetlenül.

A világegyetem keletkezése, fejlődése
Book.hu - csillagászati könyvek
http://book.hu/Csillagaszat/kat/297

Új könyvek már 200 Ft-tól, akciók, nyeremények. Több mint 15 ezer cím.

Book.hu - csillagászati könyvek
Az alvilágot idéz
http://tudomany.halmaz.hu/csillagaszat/az-alvilagot-idezi-a-pluto-ket-uj--ho ...

A Hubble ûrteleszkóppal felfedezett két távoli, Plutó körül keringõ égitest eddig csak S/2005 P1 és S/2005 P2 néven szerepelt a katalógusokban. A két hold „keresztszülõje” az International Astronomical Union (IAU), akik a felfedezõcsoport javaslatát fogadták el. A nevek formális bejelentésére június 23-án kerül sor.

Az alvilágot idéz
Irány a legkisebb bolygó
http://www.sg.hu/cikkek/27329/irany_a_legkisebb_bolygo

A Naprendszerben csupán egyetlen bolygó van, melyhez még nem jutott el egyetlen földi űrszonda sem, ám ez a helyzet végre megváltozik és a Plútó is megkapja saját űrexpedícióját, ami sok érdekességet tárhat fel a titokzatosság homályába burkolózó, legtávolabbi ismert bolygóról.

Irány a legkisebb bolygó
Nincs magyarázat
http://www.sg.hu/cikkek/28257

"Minden egyértelmű magyarázat, amit az atmoszféra tágulására tudnánk adni, az ebben az esetben nem állja meg a helyét" - mondta Michael Person, a másik tanulmány szerzője, az MIT csillagász csapatának vezetője. Person szerint esetleg elképzelhető hogy a bolygófelszínt borító jég vált sötétebbé, és ezáltal több napfényt szív magába, ami nagyobb gázkibocsátást eredményezhet. Egy másik lehetőség hogy a Plutó pályájából adódóan, egy eddig a Nap elől rejtett jégsapka látott szó szerint napvilágot.

Nincs magyarázat
Plutó
http://hu.wikipedia.org/wiki/Plútó_(bolygó)

A Plútó legnagyobb kísérője, a Charon 1207 km átmérőjű, és így a Plútóhoz viszonyítva jelentős méretű. A Plútó–Charon-rendszert így a szokatlan 2 : 1 nagyságarány miatt korábban kettős bolygónak nevezték. A 8 : 1 tömegaránynak, illetve a két égitest közötti nagy távolságnak köszönhetően a rendszer tömegközéppontja a Plútón kívül található, így lényegében egymás körül keringenek.

Plutó
A Kepler-törvények
http://astro.elte.hu/icsip/egi_mechanika/kettest_problema/7fejezet_in.html

A kéttest-probléma megoldása ennél általánosabb: ha az impulzusmomentum (c) nem nulla, a mozgás pályája az energiától (h) függően ellipszis, parabola vagy hiperbola lehet. A bolygók esetében az energia negatív, így a bolygók pályája ellipszis alakú (a perturbációktól eltekintve). Az üstökösök és az űrszondák azonban parabola és hiperbola alakú pályákon is mozoghatnak (pályájuk egyes szakaszain). A kéttest-probléma parabolikus megoldásának ismeretében tudta Newton helyesen értelmezni az üstökösök mozgását. Egy 1680-ban feltűnt, kivételesen nagy és fényes üstökösről kimutatta, hogy parabolapályán mozgott.

A Kepler-törvények
Johannes Kepler - Lexikon
http://www.kislexikon.hu/johannes_kepler.html

Johannes Kepler (magyarul ismert Kepler János néven is, Weil der Stadt, Baden-Württemberg, Németország, 1571. december 27. - Regensburg, Bajorország, Németország, 1630. november 15.): német matematikus, csillagász és optikus volt, aki felfedezte a bolygómozgás törvényeit, amelyet róla Kepler-törvényeknek neveznekJohannes Kepler 1576. december 21-én született Weil der Stadtban a német szabad birodalmi városban (kb. szabad királyi város).

Johannes Kepler - Lexikon
Kepler második törvénye
http://www.walter-fendt.de/ph14hu/keplerlaw2_hu.htm

Hogyan változik a bolygó sebessége az ellipszispálya mentén? 1609-ben Johannes Kepler megválaszolta a kérdést a következő egyszerű törvény kimondásával.

Kepler második törvénye
Johannes Kepler - Wikidézet
http://hu.wikiquote.org/wiki/Johannes_Kepler

Johannes Kepler (Weil der Stadt, Baden Württemberg, Németország, 1571. december 27. - Regensburg, Bajorország, Németország, 1630. november 15.): német matematikus, csillagász és optikus volt, aki felfedezte a bolygómozgás törvényeit, amelyet róla Kepler-törvényeknek neveznek.

Johannes Kepler - Wikidézet
Kepler-törvények
http://hu.wikipedia.org/wiki/Kepler-törvények

A Kepler-törvények néven nevezzük a bolygómozgások három törvényét, melyet Johannes Kepler német csillagász állapított meg.

Kepler-törvények
Évszakok az Uránuszon
http://www.solar-system.comze.com/1_9_Ur-nusz.html

Az Uránusz mozgása kuriózumnak számít Naprendszerünkben: a bolygó forgástengelye mindössze 8 fokot zár be a keringési síkkal, vagyis - szemléletes képpel élve - az oldalára dőlve, retrográd (vagyis az órajárással megegyező) irányban forog.

Évszakok az Uránuszon
Új holdat fedeztek fel
http://www.supernova.hu/ujhirek/majus/uranmoon/index.htm

Tizennyolcra emelkedett az Uranusz ismert holdjainak száma. Erich Karkoschka (Arizona Egyetem) egy 13 éves felvétel segítségével fedezte fel az objektumot: összehasonlította a Voyager 2 űrszonda 1986-os felvételeit a Hubble-űrtávcső aktuális képeivel, így bukkant az aprócska szatellita nyomára. A felfedezést május 18-ai körlevelében jelentette be a Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU). A fotó a Voyager 2 felvételeiből összeállított mozaikkép, amelyen a bolygót, gyűrűit és néhány holdját figyelhetjük meg (az új égitest itt nem látható)

Új holdat fedeztek fel
Az Uránusz kék gyűrűje
http://www.origo.hu/tudomany/vilagur/20060407azuranusz.html

Az Uránusz körül nemrég két új holdat (Mab, Cupid) és két új gyűrűt is azonosítottak, amelyeket aztán a Hubble-űrteleszkóp és a Keck II. távcső optikai és közeli infravörös felvételeinek kombinálásával vizsgálták részletesen. Többek között sikerült meghatározni az újonnan talált objektumok színét is. Az Uránusz legkülső gyűrűje, amely a bolygótól 97 700 km-re, a Mab holddal azonos pályán található, meglepően kékes árnyalatúnak mutatkozott.

Az Uránusz kék gyűrűje
A Naprendszerünk - Uránusz
http://csillagaszat.uw.hu/uranusz.html

Nagyon érdekes, hogy az Uránusz forgástengelye majdnem pontosan a bolygó pályasíkjában fekszik. Az égitest egyenlítõi síkja 97 fok 55 perces szögben metszi a pálya síkját, tehát még a derékszögnél is meredekebben. Az Uránusz pályájának bizonyos pontjaiban a bolygó forgástengelye éppen bolygónk felé mutat. Ha egy megfigyelõ ilyenkor a bolygó megfelelõ pólusán állna, azt tapasztalná, hogy a Nap majdnem pontosan a zenitben áll. Számára az Uránusz-nap hossza egyenlõ volna az Uránusz-év hosszával azaz 84 földi évvel. A Nap több mint 40 esztendeig egyfolytában a horizont fölött látszana. E különös jelenséget úgy is felfoghatjuk, mint a földi sarkvidékeken megfigyelhetõ éjféli nap tünemény jóval nagyobb változatá

A Naprendszerünk - Uránusz
Uránusz
http://hu.wikipedia.org/wiki/Uránusz

Az Uránusz légköre nagyrészt hidrogénből (83%) és héliumból (15%) áll. Kevés metánt (2%) is tartalmaz, amely az atmoszféra felső részén elnyeli a vörös fényt, ami miatt a bolygó halvány kékeszöld színű. A felhők ugyanúgy mozognak a szélességek mentén, mint a Jupiter és a Szaturnusz esetében, csak sokkal halványabbak

Uránusz
Hirdetések
Oldal leírása
csillagaszat.wyw.hu: Csillagászat katalógus. Csillagászattal, csillagászokkal foglalkozó tematikus gyűjtemény.
Gyűjteményünkben 315 válogatott csillagászat témakörhöz kapcsolódó link közül válszthatsz!
Hirdetések
Közösség
Megosztás a Facebook-on Add a Twitter-hez Google+

Aktív linkek: 315 | Várakozó linkek: 0 | Ajánlott linkek: 0 | Linkre kattintás összesen: 10799