Top 40 legújabb link > Csillagászat - wyw.hu

Szponzorált linkek
Csillagászati távcső, teleszkóp
https://www.hd-tech.eu/218-teleszkopok-csillagaszati-tavcsoevek

Cégünk, a HDTech drónok, kamerák, játékok, szórakoztató elektronikai berendezések forgalmazásával foglalkozik. Látogasson el webáruházunkba, ahol folyamatosan megújuló termékkínálatunkban autós kamerák, akciókamerák, sportkamerák, drónok, mikroszkópok, csillagászati távcsövek közül válogathat.

Csillagászati távcső, teleszkóp
Google Lunar XPRIZE
http://www.pulitaholdra.hu

A Pulit a Holdra! weboldal célja, hogy támogassa a Puli Space Technologies küldetését, és segítsen azok számára módot és lehetőséget kínálni a támogatásra, akik szeretnének segíteni a Google Lunar XPRIZE versenyen induló magyar csapaton. A GLXP kihívásának teljesítéséhez szükséges egy olyan robot megépítése mely képes a Hold felszínén 500 méter megtételére, egy panorámakép készítésére és annak eljuttatására a Földre. Támogasd Te is a Puli Space Technologies csapatát, hogy eljusson a Holdra!

Google Lunar XPRIZE
Csillagjegyek
http://csillagjegyek.wyw.hu/

Csillagjegyek elemzése, jellemzése, aszcendensek és horoszkóp. 12 csillagjegy: Mérleg, Bak, Nyilas, Oroszlán, Bika, Halak, Rák, Skorpió, Szűz, Ikrek, Vízöntő.

Csillagjegyek
Jupiter a bolygók királya
http://www.vmig.sulinet.hu/csillag/jupiter.htm

A Jupiter a Nap után a legjelentősebb égitest a Naprendszerben. Gyorsabban forog bármelyik bolygótársánál: alig 10 óra egy nap hossza. Változékony sávjai felhőalakulatok: a gyors forgás rajzolja ki őket a sötét övek és világos zónák között.

Jupiter a bolygók királya
A Jupiter holdjai
http://hu.wikipedia.org/wiki/A_Jupiter_holdjai

A Jupiternek jelenleg 50 nevesített és 14 számmal ellátott holdját ismerjük. A négy legnagyobb: Io, Európé, Ganimédesz, Kallisztó. Ezeket Galilei-holdaknak nevezzük, mert 1610-ben Galileo Galilei olasz csillagász fedezte fel.

A Jupiter holdjai
Jupiter hírek
http://hirek.csillagaszat.hu/jupiter/

Friss hírek a Jupiterről a Magyar Csillagászati Egyesület hírportálja.

Jupiter hírek
Nagy Medve és Göncölszekér
http://csomalin.csoma.elte.hu/~toti/szertar/csillag/b07.htm

Nos, mitől is Göncölszekér a Göncölszekér? Európai népek szinte mindenhol valamilyen szekérként ismerik. Mintahogy a magyar mondakör is, a görögök egy nagyobb csillagképet láttak benne: a Nagymedvét.

Nagy Medve és Göncölszekér
Göncölszekér - Nagy Medve
http://www.vilaglex.hu/Lexikon/Html/Goncol.htm

A Göncölszekér nem tekinthető önálló csillagképnek, a Nagy Medve (Ursa Maior) csillagkép 7 fényes csillaga alkotja. Göncölszekér csillagai: Alkaid, Mizar, Alcor, Alioth, Megrez, Phecda, Merak, Dubhe.

Göncölszekér - Nagy Medve
A Plútó és holdja a Charon
http://www.vmig.sulinet.hu/csillag/pluto.htm

A Plútó a Naprendszer legkülső és messze a legkisebb bolygója, melyet 1930-ban fedezték fel. Egyetlen holdja van a Charon, melyet elõször 1978-ban észleltek.

A Plútó és holdja a Charon
Jet Propulsion Laboratory
http://hu.wikipedia.org/wiki/NASA_Jet_Propulsion_Laboratory

NASA űrközpont: Jet Propulsion Laboratory (JPL) Az Amerikába emigrált neves áramlástani fizikus és mérnök, Kármán Tódor alapította és ő volt az első igazgatója is 1938 és 1944 között. Valamint itt dolgozott Bejczy Antal magyar származású mérnök, robotkonstruktőr is, aki a Sojourner marsautó robot fejlesztésében vett részt. Az űrközpont legfontosabb feladata a bolygókutató szondák tervezése, építésének szervezése, repülésirányítása.

Jet Propulsion Laboratory
Lyndon B. Johnson Űrközpont
http://hu.wikipedia.org/wiki/NASA_Johnson_Space_Center

A NASA Johnson Space Center (JSC) a NASA egyik űrközpontja az Amerikai Egyesült Államokban, Houstonban. Fő profilja elsősorban az emberrel végzett űrrepülésekre való fölkészülés.

Lyndon B. Johnson Űrközpont
NASA - Goddard Űrközpont
http://hu.wikipedia.org/wiki/NASA_Goddard_Space_Flight_Center

A Goddard Space Flight Center (GSFC) / Goddard Űrközpont a NASA egyik vezető űrközpontja Washington D. C. közelében. Fő profilja a Földről, a Naprendszerről és az Univerzumról gyűjtött ismeretek összegzése. Robert Goddard amerikai rakétatudósról nevezték el.

NASA - Goddard Űrközpont
Marshall Space Flight Center
http://hu.wikipedia.org/wiki/NASA_Marshall_Space_Flight_Center

A Marshall Space Flight Center a NASA legrégebbi űrközpontja Huntsville-ben, Alabamában. Az űrközpont nevét George C. Marshall amerikai tábornokról kapta. Itt készült több hordozórakéta valamint a jelenleg használatos űrsiklók narancssárga színű hatalmas központi tankja. Itt épültek meg az Apollo-programhoz a holdautók is. A Marshall Space Flight Center mellett működik a Nemzetközi Űrtábor.

Marshall Space Flight Center
NASA - Ames Kutatóközpont
http://hu.wikipedia.org/wiki/NASA_Ames_Research_Center

NASA Ames Research Center (ARC) űrkutató központ, Kaliforniában. Fontos szerepe van a Mars-kutatásban, aeronautikai kutatásokban, az élettani, az űrtudományi, és a hozzájuk kapcsolódó technológiai kutatásokban.

NASA - Ames Kutatóközpont
NASA - Kennedy Ürközpont
http://hu.wikipedia.org/wiki/NASA_Kennedy_Space_Center

A NASA John F. Kennedy Space Center (KSC) a NASA egyik legfontosabb űrközpontja az Amerikai Egyesült Államok Florida Államában. Innen történik az űreszközök, űrszondák, s elsősorban a legismertebb emberes űrrepülések indítása.

NASA - Kennedy Ürközpont
NASA hivatalos oldala
http://www.nasa.gov/

A NASA hivatalos oldala. Hírek, cikkek, képek, kutatások. A NASA az Amerikai Egyesült Államok országos repülésügyi és űrhajózási hivatala.

NASA hivatalos oldala
Friss aszteroida hírek
http://www.idokep.hu/hirkeres/aszteroida

Friss aszteroida hírek, jelentések, cikkek az időkép oldalán.

Friss aszteroida hírek
Kisbolygóöv
http://hu.wikipedia.org/wiki/Kisbolyg%C3%B3%C3%B6v

A kisbolygóöv nagy mennyiségű kisbolygót tartalmazó, a Naprendszerben a Mars és a Jupiter pályája közötti terület. Ismertebb objektumai: Ceres, Juno, Ida, Pallas, Vesta.

Kisbolygóöv
Marsra készül az első űrturista
http://www.origo.hu/tudomany/vilagur/20130222-dennis-tito-inspiration-mars-f ...

A Marsra készül az első űrturista, Dennis Tito. A magánfinanszírozású, nonprofit szervezet február 27-én jelenti be az 501 naposra tervezett Mars-utazás részleteit. A Space.com információi szerint az űrhajó 2018 januárjában indulna.

Marsra készül az első űrturista
Ízgalmas évek jönnek a Mars-kutatásban
http://index.hu/tudomany/2012/12/05/a_mars-kutatas_legizgalmasabb_evei_jonnek/

Bejelentették, hogy szerves összetevőket találtak a Marson, de lehet, hogy a szenet a Mars-járó vitte magával. Mit jelent mindez? Örülhetünk, vagy nem történt semmi érdekes? Tényleg folyó volt a Marson? Mi jön ezután? Magyar kutatókat kértünk fel az eredmények értékelésére...

Ízgalmas évek jönnek a Mars-kutatásban
Csillagtérkép - map.hu
http://www.map.hu/Katalogus/Kulonleges_terkep_ajanlatunk/Csillagterkep/Csill ...

Minden, ami térkép: map.hu A csillagtérkép 83x123cm-es, a hazánkból látható égboltot egy nagyobb, a tőlünk soha nem látható déli égboltot egy azonos léptékű de kisebb körben mutatja meg. A térkép feltünteti az összes, szabad szemmel látható csillagot, 0,5 magnitúdós sávonként, tehát az eddig megszokott 1 magnitúdós osztásnál részletesebben. Az így kapott csillagtérkép sokkal valósághűbb képet mutat.

Csillagtérkép - map.hu
Űrkutatás videók
http://www.napkitores.hu

Az igazi fanatikusoknak ezt látni kell. Rengeteg videó az űrhajózás és az űrhajózás témakörében. Külön szekció foglalkozik a naptevékenységekkel. A napfoltok és a napkitörések egyre inkább érdeklik az átlagembert is, aki a látványos videókon keresztül némi tudást is felszedhet. Persze a profiknak is van épp elég látnivaló.

Űrkutatás videók
Csillagászok kattintásnyira
http://www.csillagasz.tk/

Amatőr csillagászokra találhatsz egy kattintásnyira és akár te is csatlakozhatsz,vagy hivatalosan vagy hobbi célból. Várjuk a csillagász kedvelőket az oldalra és a II.Bátorligeti csillagászati Programhétvégére is 2012.nyarán.

Csillagászok kattintásnyira
Könyv-könyvek.hu - Csillagászat
http://www.konyv-konyvek.hu/csillagaszat

Az oldalon a Könyv-könyvek.hu könyváruház csillagászat témájú könyveinek választéka tekinthető meg. Néhány cím a kínálatból: Az elegáns univerzum, Csillagokra látni, A Világegyetem dióhéjban, És ez melyik csillag?, A világmindenség

Könyv-könyvek.hu - Csillagászat
Az égbolt látható csillagképei
http://www.csillagkepek.hupont.hu/

Az éjszakai égbolt csillagai közti könnyebb eligazodás érdekében az emberek már ezer évekkel ezelőtt az egymáshoz közel látszó, fényesebb csillagok csoportjait - nem kis képzelőerővel - emberi vagy isteni lények, állatok vagy tárgyak képével ruházták fel: ma is ez a „csillagkép” - latin eredetű szóval konstelláció - egyik jelentése. Aratosz görög költő Kr. e. a 3. században Phainomena című költeményében részletesen ismertette kora 40-nél több csillagképét, amit az égbolt mutatott.

Az égbolt látható csillagképei
A világegyetem keletkezése, fejlődése
http://univerzum.lapunk.hu

A honlap a világegyetem és az azt alkotó anyag fejlődésével foglalkozik, a hivatalos tudomány elméleteitől függetlenül.

A világegyetem keletkezése, fejlődése
Book.hu - csillagászati könyvek
http://book.hu/Csillagaszat/kat/297

Új könyvek már 200 Ft-tól, akciók, nyeremények. Több mint 15 ezer cím.

Book.hu - csillagászati könyvek
Az alvilágot idéz
http://tudomany.halmaz.hu/csillagaszat/az-alvilagot-idezi-a-pluto-ket-uj--ho ...

A Hubble ûrteleszkóppal felfedezett két távoli, Plutó körül keringõ égitest eddig csak S/2005 P1 és S/2005 P2 néven szerepelt a katalógusokban. A két hold „keresztszülõje” az International Astronomical Union (IAU), akik a felfedezõcsoport javaslatát fogadták el. A nevek formális bejelentésére június 23-án kerül sor.

Az alvilágot idéz
Irány a legkisebb bolygó
http://www.sg.hu/cikkek/27329/irany_a_legkisebb_bolygo

A Naprendszerben csupán egyetlen bolygó van, melyhez még nem jutott el egyetlen földi űrszonda sem, ám ez a helyzet végre megváltozik és a Plútó is megkapja saját űrexpedícióját, ami sok érdekességet tárhat fel a titokzatosság homályába burkolózó, legtávolabbi ismert bolygóról.

Irány a legkisebb bolygó
Nincs magyarázat
http://www.sg.hu/cikkek/28257

"Minden egyértelmű magyarázat, amit az atmoszféra tágulására tudnánk adni, az ebben az esetben nem állja meg a helyét" - mondta Michael Person, a másik tanulmány szerzője, az MIT csillagász csapatának vezetője. Person szerint esetleg elképzelhető hogy a bolygófelszínt borító jég vált sötétebbé, és ezáltal több napfényt szív magába, ami nagyobb gázkibocsátást eredményezhet. Egy másik lehetőség hogy a Plutó pályájából adódóan, egy eddig a Nap elől rejtett jégsapka látott szó szerint napvilágot.

Nincs magyarázat
Plutó
http://hu.wikipedia.org/wiki/Plútó_(bolygó)

A Plútó legnagyobb kísérője, a Charon 1207 km átmérőjű, és így a Plútóhoz viszonyítva jelentős méretű. A Plútó–Charon-rendszert így a szokatlan 2 : 1 nagyságarány miatt korábban kettős bolygónak nevezték. A 8 : 1 tömegaránynak, illetve a két égitest közötti nagy távolságnak köszönhetően a rendszer tömegközéppontja a Plútón kívül található, így lényegében egymás körül keringenek.

Plutó
A Kepler-törvények
http://astro.elte.hu/icsip/egi_mechanika/kettest_problema/7fejezet_in.html

A kéttest-probléma megoldása ennél általánosabb: ha az impulzusmomentum (c) nem nulla, a mozgás pályája az energiától (h) függően ellipszis, parabola vagy hiperbola lehet. A bolygók esetében az energia negatív, így a bolygók pályája ellipszis alakú (a perturbációktól eltekintve). Az üstökösök és az űrszondák azonban parabola és hiperbola alakú pályákon is mozoghatnak (pályájuk egyes szakaszain). A kéttest-probléma parabolikus megoldásának ismeretében tudta Newton helyesen értelmezni az üstökösök mozgását. Egy 1680-ban feltűnt, kivételesen nagy és fényes üstökösről kimutatta, hogy parabolapályán mozgott.

A Kepler-törvények
Johannes Kepler - Lexikon
http://www.kislexikon.hu/johannes_kepler.html

Johannes Kepler (magyarul ismert Kepler János néven is, Weil der Stadt, Baden-Württemberg, Németország, 1571. december 27. - Regensburg, Bajorország, Németország, 1630. november 15.): német matematikus, csillagász és optikus volt, aki felfedezte a bolygómozgás törvényeit, amelyet róla Kepler-törvényeknek neveznekJohannes Kepler 1576. december 21-én született Weil der Stadtban a német szabad birodalmi városban (kb. szabad királyi város).

Johannes Kepler - Lexikon
Kepler második törvénye
http://www.walter-fendt.de/ph14hu/keplerlaw2_hu.htm

Hogyan változik a bolygó sebessége az ellipszispálya mentén? 1609-ben Johannes Kepler megválaszolta a kérdést a következő egyszerű törvény kimondásával.

Kepler második törvénye
Johannes Kepler - Wikidézet
http://hu.wikiquote.org/wiki/Johannes_Kepler

Johannes Kepler (Weil der Stadt, Baden Württemberg, Németország, 1571. december 27. - Regensburg, Bajorország, Németország, 1630. november 15.): német matematikus, csillagász és optikus volt, aki felfedezte a bolygómozgás törvényeit, amelyet róla Kepler-törvényeknek neveznek.

Johannes Kepler - Wikidézet
Kepler-törvények
http://hu.wikipedia.org/wiki/Kepler-törvények

A Kepler-törvények néven nevezzük a bolygómozgások három törvényét, melyet Johannes Kepler német csillagász állapított meg.

Kepler-törvények
Évszakok az Uránuszon
http://www.solar-system.comze.com/1_9_Ur-nusz.html

Az Uránusz mozgása kuriózumnak számít Naprendszerünkben: a bolygó forgástengelye mindössze 8 fokot zár be a keringési síkkal, vagyis - szemléletes képpel élve - az oldalára dőlve, retrográd (vagyis az órajárással megegyező) irányban forog.

Évszakok az Uránuszon
Új holdat fedeztek fel
http://www.supernova.hu/ujhirek/majus/uranmoon/index.htm

Tizennyolcra emelkedett az Uranusz ismert holdjainak száma. Erich Karkoschka (Arizona Egyetem) egy 13 éves felvétel segítségével fedezte fel az objektumot: összehasonlította a Voyager 2 űrszonda 1986-os felvételeit a Hubble-űrtávcső aktuális képeivel, így bukkant az aprócska szatellita nyomára. A felfedezést május 18-ai körlevelében jelentette be a Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU). A fotó a Voyager 2 felvételeiből összeállított mozaikkép, amelyen a bolygót, gyűrűit és néhány holdját figyelhetjük meg (az új égitest itt nem látható)

Új holdat fedeztek fel
Az Uránusz kék gyűrűje
http://www.origo.hu/tudomany/vilagur/20060407azuranusz.html

Az Uránusz körül nemrég két új holdat (Mab, Cupid) és két új gyűrűt is azonosítottak, amelyeket aztán a Hubble-űrteleszkóp és a Keck II. távcső optikai és közeli infravörös felvételeinek kombinálásával vizsgálták részletesen. Többek között sikerült meghatározni az újonnan talált objektumok színét is. Az Uránusz legkülső gyűrűje, amely a bolygótól 97 700 km-re, a Mab holddal azonos pályán található, meglepően kékes árnyalatúnak mutatkozott.

Az Uránusz kék gyűrűje
A Naprendszerünk - Uránusz
http://csillagaszat.uw.hu/uranusz.html

Nagyon érdekes, hogy az Uránusz forgástengelye majdnem pontosan a bolygó pályasíkjában fekszik. Az égitest egyenlítõi síkja 97 fok 55 perces szögben metszi a pálya síkját, tehát még a derékszögnél is meredekebben. Az Uránusz pályájának bizonyos pontjaiban a bolygó forgástengelye éppen bolygónk felé mutat. Ha egy megfigyelõ ilyenkor a bolygó megfelelõ pólusán állna, azt tapasztalná, hogy a Nap majdnem pontosan a zenitben áll. Számára az Uránusz-nap hossza egyenlõ volna az Uránusz-év hosszával azaz 84 földi évvel. A Nap több mint 40 esztendeig egyfolytában a horizont fölött látszana. E különös jelenséget úgy is felfoghatjuk, mint a földi sarkvidékeken megfigyelhetõ éjféli nap tünemény jóval nagyobb változatá

A Naprendszerünk - Uránusz
Hirdetések
Oldal leírása
csillagaszat.wyw.hu: Csillagászat katalógus. Csillagászattal, csillagászokkal foglalkozó tematikus gyűjtemény.
Gyűjteményünkben 316 válogatott csillagászat témakörhöz kapcsolódó link közül válszthatsz!
Hirdetések
Közösség
Megosztás a Facebook-on Add a Twitter-hez Google+

Aktív linkek: 316 | Várakozó linkek: 0 | Ajánlott linkek: 0 | Linkre kattintás összesen: 10872