Uránusz bolygó, uránusz holdak > Csillagászat - wyw.hu

Talált weboldalak ebben a kategóriában: Uránusz bolygó, uránusz holdak > 5 weboldal. Kategória leírása: Az Uránusz a Naprendszer negyedik legnagyobb tömegű bolygója. Két legnagyobb holdja a Titánia és az Oberon.

csillagaszat.wyw.hu Rendezés: Találatok szerint | Értékelés | Névsor szerint

Szponzorált linkek
A Naprendszerünk - Uránusz
http://csillagaszat.uw.hu/uranusz.html

Nagyon érdekes, hogy az Uránusz forgástengelye majdnem pontosan a bolygó pályasíkjában fekszik. Az égitest egyenlítõi síkja 97 fok 55 perces szögben metszi a pálya síkját, tehát még a derékszögnél is meredekebben. Az Uránusz pályájának bizonyos pontjaiban a bolygó forgástengelye éppen bolygónk felé mutat. Ha egy megfigyelõ ilyenkor a bolygó megfelelõ pólusán állna, azt tapasztalná, hogy a Nap majdnem pontosan a zenitben áll. Számára az Uránusz-nap hossza egyenlõ volna az Uránusz-év hosszával azaz 84 földi évvel. A Nap több mint 40 esztendeig egyfolytában a horizont fölött látszana. E különös jelenséget úgy is felfoghatjuk, mint a földi sarkvidékeken megfigyelhetõ éjféli nap tünemény jóval nagyobb változatá

A Naprendszerünk - Uránusz
Új holdat fedeztek fel
http://www.supernova.hu/ujhirek/majus/uranmoon/index.htm

Tizennyolcra emelkedett az Uranusz ismert holdjainak száma. Erich Karkoschka (Arizona Egyetem) egy 13 éves felvétel segítségével fedezte fel az objektumot: összehasonlította a Voyager 2 űrszonda 1986-os felvételeit a Hubble-űrtávcső aktuális képeivel, így bukkant az aprócska szatellita nyomára. A felfedezést május 18-ai körlevelében jelentette be a Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU). A fotó a Voyager 2 felvételeiből összeállított mozaikkép, amelyen a bolygót, gyűrűit és néhány holdját figyelhetjük meg (az új égitest itt nem látható)

Új holdat fedeztek fel
Az Uránusz kék gyűrűje
http://www.origo.hu/tudomany/vilagur/20060407azuranusz.html

Az Uránusz körül nemrég két új holdat (Mab, Cupid) és két új gyűrűt is azonosítottak, amelyeket aztán a Hubble-űrteleszkóp és a Keck II. távcső optikai és közeli infravörös felvételeinek kombinálásával vizsgálták részletesen. Többek között sikerült meghatározni az újonnan talált objektumok színét is. Az Uránusz legkülső gyűrűje, amely a bolygótól 97 700 km-re, a Mab holddal azonos pályán található, meglepően kékes árnyalatúnak mutatkozott.

Az Uránusz kék gyűrűje
Uránusz
http://hu.wikipedia.org/wiki/Uránusz

Az Uránusz légköre nagyrészt hidrogénből (83%) és héliumból (15%) áll. Kevés metánt (2%) is tartalmaz, amely az atmoszféra felső részén elnyeli a vörös fényt, ami miatt a bolygó halvány kékeszöld színű. A felhők ugyanúgy mozognak a szélességek mentén, mint a Jupiter és a Szaturnusz esetében, csak sokkal halványabbak

Uránusz
Évszakok az Uránuszon
http://www.solar-system.comze.com/1_9_Ur-nusz.html

Az Uránusz mozgása kuriózumnak számít Naprendszerünkben: a bolygó forgástengelye mindössze 8 fokot zár be a keringési síkkal, vagyis - szemléletes képpel élve - az oldalára dőlve, retrográd (vagyis az órajárással megegyező) irányban forog.

Évszakok az Uránuszon
Hirdetések
Oldal leírása
csillagaszat.wyw.hu: Csillagászat katalógus. Csillagászattal, csillagászokkal foglalkozó tematikus gyűjtemény.
Gyűjteményünkben 316 válogatott csillagászat témakörhöz kapcsolódó link közül válszthatsz!
Hirdetések
Közösség
Megosztás a Facebook-on Add a Twitter-hez Google+

Aktív linkek: 316 | Várakozó linkek: 0 | Ajánlott linkek: 0 | Linkre kattintás összesen: 10872