Szaturnusz, szaturnusz gyűrük > Csillagászat - wyw.hu

Talált weboldalak ebben a kategóriában: Szaturnusz, szaturnusz gyűrük > 7 weboldal. Kategória leírása: A Szaturnusz a hatodik bolygó a Naptól számítva, a második legnagyobb a Naprendszerben a Jupiter után. A Szaturnusznak látványos, jégből és törmelékekből álló gyűrűrendszere van. Szaturnuszról, a római istenről nevezték el. Jele az isten sarlójának stiliz

csillagaszat.wyw.hu Rendezés: Találatok szerint | Értékelés | Névsor szerint

Szponzorált linkek
Szaturnusz
http://hu.wikipedia.org/wiki/Szaturnusz

A Szaturnusz lapított gömb alakú. Az egyenlítői és sarki átmérő majdnem 10%-kal különbözik (120 536 kilométer ill. 108 728 kilométer). Ez a nagy sebességű forgás eredménye. A többi gázbolygó szintén lapított, de kisebb mértékben. A Szaturnusz a Naprendszer egyetlen bolygója, melynek sűrűsége kisebb a víznél. Bár a Szaturnusz magja sokkal sűrűbb, mint a víz, az átlagos sűrűsége a gáznemű légkör miatt 0,69 g/cm3.

Szaturnusz
Rejtélyes árnyékok a Szaturnusz gyűrűjén
http://www.origo.hu/tudomany/vilagur/20090427-szaturnusz-rejtelyes-arnyekok- ...

A Szaturnusz a következő időszakban gyűrűjének síkját mutatja a Föld felé. Ez nemcsak a földi megfigyelőknek lesz érdekes látvány, de a bolygó körül keringő Cassini-űrszonda is ritka felvételeket készíthet.

Rejtélyes árnyékok a Szaturnusz gyűrűjén
Eltűnik a gyűrű
http://www.kulturpart.hu/rengeteg/9352/eltunik_a_szaturnusz_gyuruje

A Szaturnusz fényessége ezekben a napokban a legnagyobb, és egész éjjel megfigyelhetőek felhői, gyűrűrendszere, vagy holdjainak keringése, ám május közepétől fokozatosan eltűnik a bolygó gyűrűje.

Eltűnik a gyűrű
A Szaturnusz és környéke
http://www.origo.hu/tudomany/vilagur/20090506-szaturnusz-a-tiz-legszebb-foto ...

A Cassini-űrszonda 2004 nyarától kering a Szaturnusz körül. A 2010-ig meghosszabbított küldetésben 21 újabb elhaladást terveznek a Titan mellett és hét randevút az Enceladussal - utóbbiak közül két alkalommal csak 25 kilométer választja majd el a szondát a hold felszínétől.

A Szaturnusz és környéke
Szembenállásban
http://polaris.mcse.hu/2009._ev_archivuma/20090301-szembenallasban-a-szaturn ...

Március 8-án a gyűrűs bolygó a Napot és a Földet összekötő képzeletbeli egyenes meghosszabbításának irányában tartózkodik, ami azt jelenti, hogy Földünkről nézve a Szaturnusz az éjszaka közepén delel. Az Oroszlán csillagképben látszó bolygó fényessége ezekben a napokban a legnagyobb, és egész éjjel, estétől hajnalig megfigyelhetjük felhőit, gyűrűrendszerét, holdjainak keringését.

Szembenállásban
A Szaturnusz bolygó
http://astro.elte.hu/icsip/planetologia/szaturnusz/index_in.html

A Földről két feltűnő, az A és B jelű, valamint egy halványabb, a C jelű gyűrű látható. Az A és B gyűrűk közötti rést Cassini-résnek nevezik. Az A gyűrűben lévő, jóval halványabb rést pedig Encke-résnek hívják. A Voyager felvételei még további négy halványabb gyűrűt azonosítottak. A Szaturnusz gyűrűi a többi bolygó gyűrűihez képest jóval fényesebbek.

A Szaturnusz bolygó
Mézersugárzást mértek
http://index.hu/tudomany/urkutatas/2009/03/31/mezersugarzast_mertek_a_szatur ...

Földi rádiótávcsövekkel detektálták a vízgőz mézersugárzását a Szaturnusz holdrendszerében, így lehetővé vált a csillagok világában fontos jelenségkör tanulmányozása helyszíni mérésekkel is.

Mézersugárzást mértek
Hirdetések
Oldal leírása
csillagaszat.wyw.hu: Csillagászat katalógus. Csillagászattal, csillagászokkal foglalkozó tematikus gyűjtemény.
Gyűjteményünkben 316 válogatott csillagászat témakörhöz kapcsolódó link közül válszthatsz!
Hirdetések
Közösség
Megosztás a Facebook-on Add a Twitter-hez Google+

Aktív linkek: 316 | Várakozó linkek: 0 | Ajánlott linkek: 0 | Linkre kattintás összesen: 10872