Merkúr bolygó > Csillagászat - wyw.hu

Talált weboldalak ebben a kategóriában: Merkúr bolygó > 10 weboldal. Kategória leírása: A Merkúr a Naprendszer legbelső és legkisebb bolygója,[6] a Nap körüli keringési ideje 88 nap. A Merkúr a Földről nézve fényesnek látszik, magnitudója −2,0 és 5,5 között változik, azonban nehéz észlelni, mert a Földről Naptól mérhető legnagyobb szög

csillagaszat.wyw.hu Rendezés: Találatok szerint | Értékelés | Névsor szerint

Szponzorált linkek
Friss képek a Merkúrról
http://hirek.csillagaszat.hu/merkur/20081009-merkur-messenger.html

A NASA Messenger űrszondája október 6-án repült el a bolygó mellett, közben pedig az eddig sosem látott felszín jelentős részéről készített felvételeket. A feltérképezés eredményeképpen több mint 1200 darab nagyfelbontású fénykép érkezett vissza a Földre. A küldetés irányítói a legteljesebb mértékben elégedettek a szonda teljesítményével, így rövidesen sor kerülhet a bolygó körüli pályára állás megvalósítására.

Friss képek a Merkúrról
a Merkúr ismeretlen oldaláról
http://www.origo.hu/tudomany/vilagur/20081007-messengerszonda-uj-kepek-a-mer ...

A Messenger október 6-án (hétfőn), magyar idő szerint 10.40-kor repült el küldetése során másodszor a legbelső bolygó, a Merkúr közelében. A legnagyobb közelség idején mintegy 200 kilométerre haladt az északi félteke felett, ekkor a bolygóhoz viszonyított sebessége 6 kilométer/másodperc volt. A manőver során több mint 1200 felvételt készített, és az égitest felszínének közel 30%-át örökítette meg - olyan vidékeket, amelyek jelentős része eddig ismeretlen volt számunkra.

a Merkúr ismeretlen oldaláról
Rejtélyes alakzat a Merkúr felszínén
http://www.168ora.hu/tudas/ujabb-rejtelyes-alakzat-a-merkur-felszinen-foto-3 ...

A bizarr mintázatot tavaly ősszel fényképezte le a Messenger szonda a Rembrandt-medence közepén. A medence egy égitest becsapódásakor keletkezett, mintegy négymilliárd évvel ezelőtt. Az ütközés során olvadt kőzet tört a felszínre és elborította a 700 kilométer átmérőjű mélyedést.

Rejtélyes alakzat a Merkúr felszínén
Titokzatos sötét foltok a Merkúr felszínén
http://index.hu/tudomany/urkutatas/merk1030/

Messenger kétszáz kilométerre haladt el a Merkúr felszínétől október hatodikán. Az eddig nem fényképezett felszínen a szonda ismeretlen, sötét, kékes foltokat rögzített, amit eddig soha, senki nem látott a bolygón. Az anyag összetétele ismeretlen, az egyik feltételezés szerint valamilyen ilmenitből, például vas-titán-oxidból áll, ami a Holdon is nagyon gyakori anyag. A másik hipotézis az, hogy a foltok vasat tartalmazó szilikát kőzetek.

Titokzatos sötét foltok a Merkúr felszínén
Folyékony a Merkúr magja
http://www.magharakademia.hu/hirek/urkutatas-hirek/folyekony-a-merkur-magja.html

Az amerikai Cornell Egyetem csapata a konyhai fizikát alapul véve megállapította, hogy a Merkúr bolygó folyékony vas maggal rendelkezik. Egy megpörgetett nyerstojás másként viselkedik, mint egy keményre főzött. Annak megfigyelése érdekében, hogy a Merkúr magja folyékony-e vagy szilárd, a Jean-Luc Margot csillagász professzor vezette kutatócsoport a bolygó forgásának apró kilengéseit mérte. A vizsgálathoz egy új technikát vetettek be, melyben rádiójelekkel bombázták a Merkúrt.

Folyékony a Merkúr magja
Másodszor is elrepült a Merkúr mellett
http://ufo.zug.hu/cikk/masodszor-is-elrepult-a-merkur-mellett-a-messenger_12 ...

Washington - Másodszor is elrepült a Merkúr mellett a MESSENGER amerikai űrszonda, miközben 200 kilométerre közelítette meg a bolygót.

Másodszor is elrepült a Merkúr mellett
Merkúr, az aktív belső bolygó
http://www.sg.hu/cikkek/67179

A Messenger kamerái több mint 1200 felvételt készítettek a Naprendszer legkisebb bolygójának felszínéről, melyek között található egy hatalmas, közel 700 kilométer átmérőjű becsapódási medence, ami a vulkanikus múlt jeleit hordozza magán. Az úgynevezett Rembrandt-medence az első olyan vizsgált geológia képződmény a Merkúron, melynek talajszerkezete jól kivehető és nem borítja a bolygó legtöbb felszíni alakzatát jellemző vastag vulkanikus hamuréteg. A Rembrandt-medencénél a Caloris-medencéhez nagyon hasonló, a középpontjából sugárirányban szétfutó töréshálózat figyelhető meg, ami egyedi a Naprendszerben

Merkúr, az aktív belső bolygó
Merkúr átvonulás
http://invitel.hu/brlas1/merkur.htm

Mivel teljes egészében munkaidőre esett az átvonulás kontaktust nem tudtam mérni. Legfeltünőbb az volt, hogy a Merkúr jóval kontrasztosabb pici korong, mint a tőle délre látható napfolt.

Merkúr átvonulás
Úton a Merkúr felé
http://hirek.csillagaszat.hu/merkur/20061027_messenger.html

A NASA Discovery programja kis költségvetésű tudományos űrszondákat küld a Naprendszer különböző vidékeire. A sorozat hetedik tagja a Messenger-szonda (MErcury Surface, Space ENvironment, GEochemistry and Ranging), amely több mint két éve úton van a Naprendszer legbelső bolygója, a Merkúr felé. A Messenger lesz az első szonda, amely a bolygó körüli pályán négy merkúri évig keringve fogja tanulmányozni a felszínt. A durván egy földi évnek megfelelő idő alatt adatokat gyűjt a kéreg összetételéről és szerkezetéről, a bolygó geológiai történetéről, légkörének és magnetoszférájának jellemzőiről, illetve magjának és sarki vidékeinek anyagösszetételéről.

Úton a Merkúr felé
egyveretű a Merkúr felszíne
http://www.origo.hu/tudomany/vilagur/20081030-merkur-egyveretunek-mutatkozik ...

A közelítés során több mint 1200 felvétel készült, és a korábbi randevúval együtt a bolygónak mintegy 80%-át lefotózta már a Messenger. Ennek alapján úgy fest, hogy a Merkúr egész felszíne korban és kráterezettségben homogénebb, mint a Hold vagy a Mars. Míg kísérőnknél a Földről látható oldal mutat sok fiatal területet, a Mars esetében az északi féltekén látszik kevesebb kráter. Hasonló aszimmetria a Merkúrnál nem mutatkozik.

egyveretű a Merkúr felszíne
Hirdetések
Oldal leírása
csillagaszat.wyw.hu: Csillagászat katalógus. Csillagászattal, csillagászokkal foglalkozó tematikus gyűjtemény.
Gyűjteményünkben 316 válogatott csillagászat témakörhöz kapcsolódó link közül válszthatsz!
Hirdetések
Közösség
Megosztás a Facebook-on Add a Twitter-hez Google+

Aktív linkek: 316 | Várakozó linkek: 0 | Ajánlott linkek: 0 | Linkre kattintás összesen: 10872